Arber Zaimi

PROJEKT VEPRASH TË ARDHSHME

In Përkthime, Vjersha on 12 Mars, 2017 at 01:56

James F. Walker – Enigma e përsëritur e Hagarës

Pier Paolo Pasolini

Edhe sot, në trupësinë melankolike
ku kombi po punon që të formojë një Qeveri,
dhe Qendra e Majtë gjuhëtarëve të brishtë ua përgjak

organet normative – dimri
ngjyen me dritë të errët gjërat e largme
e thuajse i ndez, me vjollcë e të blertë, të afërmet, në një jashtësi

të humbur në fund të epokave italiane…
me tokat kaltëroshe të Pieros që gurgullojnë me kaltërsinë
e pathënshme të lengadokut… me rreptësinë

e Origjinave oksitane… që këtu, në zgjatimet e trasha
të Qendrave sqimatare, bëhen të blerta e vjollcë,
prej baltës, dhe ngjyrë qielli, limonash e trëndafilash… sy Federikësh

me gjysmën e zemrës në kërkim të bajameve shkëmbore ku
bie dritë Arabie, e gjysmën tjetër në ndonjë humnerë
të stolisur me perla mjegulle: me Alpet e largme, marrëzisht të reja…

Çmendem! Kam gjithë jetën që rrekem
ta shpreh këtë pështirosje prej Hulumtimeve
– që i dëgjoja prej fëmijërisë, mbi lumin Taljamento,

apo mbi lumin Po, pak më afër rrënjëve – duke kërkuar
izoglosat e mia – zakonisht të shurdhëta
ndaj çdo privates, fëminores, së paqartës

parashprehi, kudo që zemra gjendet e zhveshur.
Por unë – duke besuar se diçka para se të vdes
përpjekjet e mia do ta çojnë tek gjyqtarët –

në periudhën kur italishtja është duke vdekur
e tretur prej anglosaksonishtes apo rusishtes,
kthehem, i zhveshur, pikërisht, dhe i çmendur, tek i blerti prill,

tek i blerti prill i së folmes së shkëlqyeshme
(që kurrë s’qe, kurrë s’qe!) italishtja veriore…
tek Verderbnisi frako-venecian, luks

i popullatave të lëna nën kulm, pas dore…
tek i blerti prill – me modernitetin
e Izraelit si një ulcer në shpirt –

ku unë Hebre i fyer prej mëshirës,
gjej një freski mizore prej çiraku,
në punët e gjysmës tjetër (të përzishme)

të jetës… ribëhem katolik, nacionalist
romanik, në hulumtimet e mia për “BLASFEMI”
ose “HYJNOREN MIMESIS” – dhe, ah mistikja

filologji! në ditët e korrjeve
galdoj siç galdohet kur mbjell,
me entuziazmin që vepron me përzierje lëndësh

të papërzieshme, magma pa amalgamë, kur
jeta është limon apo trëndafil prilli.
Mut! Të përpiqesh të shpjegosh se si shkojnë

gjërat e gjuhës, pa futur në të
synime politike! bashkim
gjuhësor pa arsyetim interesash

të ulëta, pa pandjeshmërinë
e një klase që nuk di asgjë mbi përzgjedhjen
zhargonistike-letrare! Profesorë të karit,

neo ose paleo patriotë, kokë bole
në gjithë këtë shkencë, që prej shekullit XII deri në shekullin XIV
shohin vetëm tekste në funksion

të teksteve të tjera… Mjaft: o i verbër
o i dashuri im! Do të të mësoj të bësh hulumtime
transgjuhësore, një teksti do t’i kundërvë një Veto,

tre teksteve do t’i kundërvë tre Shenjtorë dhe një qarku
letrar do t’i kundërvë tradita kulinare
zënka kufitare: dhe në Vitin e zbulimit

të një teksti të homologuar prej kopistësh në gjuhë padovane,
për budallallëk apo mendjemadhësi qoftë, do të hulumtoj
se ç’bënin piktorët, prej kasolles në kasolle

në dritën e blertë sublime të tokave të lumit Po…
por mbi të gjitha, çka qe synimi
i klasës në pushtet: cilido prej synimeve, që nuk e di.

Do kompozoj një vepër të tmerrshme, bashkëkohëse
të Anti-veprave, me makinën e shkrimit të modës së re,
me figurativitetin e vjetër përkrah mekanizmit të ri.

Por nevojitet zhgënjim. Veç një çorbë fisnike
frymëzimesh të përziera, çmistifikon,
nëse mrekullisht ia beh kaosi

tek një qartësi plastike, vendosim, feçka
romanike – kofshë, zverqe, krahërorë
të fryrë si bukë, prej guri të hirtë që kodifikon

Realitetin e plotë. Hesht, hesht,
o zë i secilës Zyrtarësi, cilido që ti je.
Nevojitet zhgënjim. Të vërtitesh mbi thëngjij

si martirë të pjekur e të përqeshur: udha
e së Vërtetës kalon edhe përmes më të shpifurve
vende të estetizmit, të histerisë

të ribërjes së marrë erudite. Të shkëlqyeshme
për arsye të ndryshme nga ato nacional-
romantike, ditët e shitjeve të para,

të kontratave të para! Në mos më lëshoftë zemra
do ta shkruaj dhe një “HISTORI PASIONALE
TË POEZISË ITALIANE”, përveçse edhe një

“VDEKJE TË POEZISË” që ende mungon (por unë e di
plot me krenari rinore, se për mua është ende prill,
jam ende plot me limonë e trëndafila…). Në atë “HISTORI”

(të shkruar në oktava, ç’ironi) “do ta poshtëroj”
çdo sistemim paraprak, dhe nën shenjën
primare të Marxit dhe në vijim nën atë

Të Freudit, do të ndërtoj hierarki të reja në mbretërinë
e dashurive poetike: dhe ndaj ekzistencës
letrare do të kundërvë, me mendjehollësinë time të fyer

nocionin e Ekzistueses të Pashprehur, pa
të cilën çdo gjë është mister:
e deri sa nuk doli, tani së voni, ndërgjegjja e qartë

e klasave që ndajnë botën, mjeshtëria
stilistike dominohej gjithnjë nga ajo
që nuk mund të thuhej (apo të dihej): por ishte.

Lojë dialektike e zhytur në thellësi, oh
po!, për t’u rindërtuar stilemë pas stileme,
sepse në secilën fjalë të shkruar në Bel Paese, aty ku Jo-ja

kumbon, gjendej si e kundërt e stilit ajo Semë
e magjepsur, gjuhë e një populli
që ende nuk qe bërë klasë, problem

i ditur e i zgjidhur veçse në ëndërr. I zbehur
prej heshtjes së gjatë do të përflakem pastaj në “NJË TJETËR MONOLOG”
me mllefin impotent kundër botës kokëlakër

varrezash të Dallasit, me një fluturim
dyvargësh për Kennedyn, dhe një rrjedhje
prej shtatëdhjetë fish shtatë (mijë) vargjesh për Kor

dhe Orkestër, me shtatëmijë violina dhe një tupan të rëndë
(dhe një disk të Bachut), “CITIME BRECHTIANE”
ose “KËNGË TË ÇSHENJTËRIMIT”, të cilat qofshin melasë

shumëgjuhëshe apo lëmsh monolitik: në të cilën e kotë
do të shfaqet E GJITHË HISTORIA SI VEPËR E TË MARRËVE.
E MARRË ISHTE ADOLFA E MARRË JOZEFA E MARRË ELITA AMERIKANE

E MARRË IDEOLOGJIA TË MARRA KISHAT TË MARRË
KAMPIONËT E IDEOLOGJIVE DHE KISHAVE
QË SHANTAZHOJNË TË MARRËT NORMALË IDIOTË E TË MIRË

REVOLUCIONARËT E MBUSHUR ME MENDIME DASHAMIRËSE BORGJEZE
QË VAZHDOJNË THJESHT TË JENË DEPOZITUES
TË KËRCëNIMIT MORALIST QË I BËHET NJERIUT. Pasi t’i ndez

pra këta qirinj ekspresionistë tek lteret
e Seksit, do t’i kthehem Fesë.
Dhe do t’i shkruaj Moravias së pashqetësuar një “PASOLINARE

MBI MËNYRAT E TË QENIT POET”, me marrëdhënien
mes shenjës dhe gjësë – dhe më së fundi
do t’ua tregoj pasionin tim të vërtetë.

Që është jeta e tërbuar [ose e padëshiruar] [ose vdekatare]
– e prandaj, sërish, poezia:
nuk merr parasysh as shenjën dhe as gjënë ekzistuese,

ja pra. Po të kishte qenë njeriu një Monotip në Subtopinë
e një bote ku s’ka më kapital gjuhësor
e po të zhdukej pra fjala prej secilës mënyrë

të të dëgjuarit apo të të thënit, atëherë do të ishte i shtrënguar mistikisht
prej lidhjeve me gjërat, e me atë që gjërat
janë, nuk do të ishte më i fiksuar në debatet

e trishta, do të ishte gjithnjë i ri, i mbushur me të vërteta
galduese, pragmatiste – jo më me instrumentalizime,
përpjekje që i përkthen në limonë, në trëndafila…

por gjithnjë dhe vetëm, dritë, siç është realiteti
i gjërave kur ato janë në kujtesë
në prag të të qenit të përmendura, e tashmë

përplot me lavdinë e tyre fizike.
Nëse më vonë do të zbuloja se kisha kancer e do të vdisja
këtë do ta konsideroja një fitore

të atij realiteti të gjërave. Nëse ka marrë fund mëshira prej biri
për botën, ç’kuptim ka të vazhdosh ta frekuentosh?
Ah, të mos rrish më në këmbë në aromën e kripës

të botës së tjetërkujt (mikroborgjeze, letrare)
me gotën e uiskit në dorë e me fytyrën si mut,
– që do të më vinte keq nëse nuk do ta tregoja

ashtu siç është – para se për mua njeriu të tretet –
tek “HYJNORJA MIMESIS”, tek ajo vepër në qoftë e thënë
të shkruhet, e për inatin tim, kaq e blertë

kaq e blertë, me blerim prej kohës së shkuar, prej rinisë sime,
në botën e poshtër e të zverdhur të shpirtit tim…
por jo, por jo, është prill, jam më

i freskët se çdo riosh që dashuron
herët e para… Do ta flak shumë shpejt poshtë, me tone
epistolare, me shënime e me parenteza, një stuhi

prej “motivesh të lartpërmendur”, prej “etëtjerash”, emblemash
citatesh, e sidomos prej aluzionesh
(vetënxitëse gjer në pafundësi dhe shpërputhje

veçorish përballë gjithçkaje), i pari
trevargësh parodik në faqen magmatike të
Këngës së Parë, me nxitimin për të arritur më parë se sa të kryhet gjysma

atje ku Ferrit arkaik, emfatik
(romanik, siç duken qendrat e qyteteve tona
prej periferive tashmë të dënuara përgjithnjë)

i shtohet një shojcë prej Ferri të periudhës
neokapitaliste, për lloje të reja
mëkatesh (teprime në Arsyeshmëri

dhe në Paarsyeshmëri) që i bashkohen të vjetërve.
E do t’i shohësh në një ndërtesë betoni të këndshëm
do gjesh mes tyre dhe miqtë dhe armiqtë

nën tabelat sinjalizuese të “VEPRËS PËR RRITJEN
E DËNIMEVE TË SKËTERRSHME”, a): TEPËR TË PËRMBAJTURIT: Konformistët
(salloni Bellona), Vulgarët (një pritje në

selinë e presidentit), Cinikët (një takim me gazetarët
e gazetës “Corriere della Sera” dhe të ngjashmëve të tyre): e pastaj
të Dobëtit, Dyfytyrëshit, Frikacakët (individualistët

që ndihen si në shtëpinë e vet); b) Të PAPËRMBAJTURIT, ZONA
E PARË: tepri e Rregullsisë (socialistë borgjezë,
dashamirës të vegjël që u duket vetja heroj të vegjël,

thjesht se kanë zgjedhur heroikisht flamurin e duhur), tepri
e Pendesës (Mario Soldati, Guido Piovene); tepri e Servilitetit
(masa të pafundme pa anagrafë, pa emër, pa seks);

ZONA E DYTË: Arsyetuesit (Tommaso Landolfi) njerëz që rrinë
të ulur vetëm mbi uturakun e tyre; të Paarsyeshmit

prej Endoletrarëve (De Gaulle) me virgjëreshat e shenjta
të Ezra Poundit (teutonike apo italiote);
të Arsyeshmit (Alberto Moravia, shpendët e rrallë dhe flatrat

e të Angazhuarve neo-gotikë)
Oh verbëri e dashurisë!
E pashë mbi dy faqe të thjeshta

mbi dy sy prej këlyshi: ishte dashuri,
sepse buzëqeshje, ishte një vajzë e vogël
që vraponte në zemër për diell –

në verbërinë e dashurisë së saj – e drejtë, meskine
me kapuçin e saj të rreckosur
poshtë një ujësjellësi të stërmadh, mbi një stol

prej balte, mes barakash lyer me zift
– që vraponte, vajza e vogël, në zemër
të diellit, e drejtë, me qepallat e shtrënguara

prej verbërisë së një dashurie të thjeshtë, të veçantë,
drejt një tjetër krijese fëmijë
që rendte drejt saj, në diell

të banesave ku ishte nënë, ajo – meskine
në pallton e saj të rreckosur
që vraponte drejt krijesthës,

me buzëqeshje bashkëfajtore, të nxitur
bashkë me buzëqeshjen e tjetrës prej së njëjtës dashuri.
Vraponin drejt njëra tjetrës me syrin e lidhur

prej asaj buzëqeshjeje bashkëkohore në diell.

Oh Marx – gjithçka është ar – oh Freud – gjithçka
është dashuri – oh Proust – gjithçka është kujtesë –
oh Einstein – gjithçka është përfundim – oh Chaplin – gjithçka

është njeri – oh Kafka – gjithçka është tmerr –
oh popullatë vëllezërish të mi –
oh atdhe – oh ajo që përforcon identitetin –

oh paqe që lejon dhimbjen e egër –
oh njollë e fëminisë! Oh fat i artë
ndërtuar mbi eros e mbi vdekje, si

një shpërqendrim – dhe mbi një mijë pretekste
buzëqeshja, filozofia! Të kesh iluzione (dashuria)
të dallon, por veç në një qarkore shenjtëruar prej tekstesh

të pazëvendësueshme. Kthehem me Izraelin në zemër,
duke vuajtur për bijtë-vëllezër të tij nostalgjinë
e Europës romancë, oksitane, me shkëlqimin

paksa të zverdhur por plot me një poezi mizore
të kryeqyteteve të saj borgjeze mbi lumenj a mbi dete…
Normë negative dashurie. Udha e vërtetë

e atij që dëshiron të jetë është zhgënjyerja. Gjë që i barazon
të gjithë ata, si të vdekurit:
por rivendos në diskutim të shenjtët

tekste të qarkoreve. Ndaj duke pritur që të vijë
një Hebre i Madh të ri është një gjithçka e re
– ndaj së cilës bota e kurvëruar revoltohet –

duhet të zhgënjejmë në vogëlsinë tonë… Eh!,
duhet braktisur ai vendi i bukur që kemi zënë nën diell
(dhe ju duhet ta lini Izraelin, Hebrej!

se verbëria e dashurisë
i rikthen shpikjet në institucione
për t’i rishpikur pastaj vetëm me zemër

dhe madje gërsheton edhe kombe
me heshtjen e një nëne e një bije nën diell
– duke përndjekur, apo jo? të kundërtat…)

Sa për mua edhe unë anoj (tërbim) kah një dashuri e tillë,
fe e një biri elegjiak,
që me çdo kusht dëshiron të më nderojë.

As nuk shteron nga ana tjetër në lëmshin
e jetës së ndodhur e asaj që do ndodhë: dëshiron
ta thjeshtojë gjithçka në rendin e vet prej zambaku.

Mjaft, është qesharake. Ah të errëtat
vuajtje që shpien drejt një “fati opozitar”!
Por s’ka alternativë tjetër për veprat e mia të ardhshme.

“OPOZITË E VËRTETË”, “PAPA GJONI”, ose “PASION
(OSE ARKIV) I VITEVE GJASHTËDHJETË”, cilido qoftë
organi ku më së pari do të depozitoj, me një vizion

gjysmëprivat, dihet, të tilla vepra të miat të ardhshme, shfaqen si udhë
pa alternativa, për mua dhe për redaksinë
e qoseve të ngarkuar me detyrën – kësaj kompanie të vogël

ç’do të dish mbi ta: thuajse për shkak të përzgjedhjes
së farës. Opozitë e atij që nuk mund
të dashurohet prej askujt e që s’mund të dashurojë askënd, dhe që e vendos

pra dashurinë e vet si një jo
e paracaktuar, ushtrim i detyrës
politike si ushtrim i arsyes.
Më në fund, ah e di,

kurrë, në pasionin tim të keqpërdorur
kurrë s’ka pasur kaq kufomë sa tash
kur i rimarr në dorë të miat tabulae presentiae

në qoftë real realiteti, por pasi
që është shkatërruar në përjetësi e në të tashme
prej idesë së obsesionuar të një hiçi ndriçues.

Por në këtë realitet – tonin –
që i mbahet fryma, prej dhimbjes së fundit
të botës si një ndalje e pamundshme e tij –

dalloj qartë një nevojë shkrirëse
pakicash në aleancë me njëra-tjetrën. Kthehuni, Hebrej,
në agimet e kësaj Prehistorie,

e cila shumicës i buzëqesh si një Realitet:
humbje e njerëzisë dhe rikushtetim
kulturor i njeriut të ri – thonë

ata që marrin vesh. E në fakt, këtu qëndron gjëja:
tek atmosfera e një kombi të vogël
siç është Italia në pamje të parë – shtrohet

një dilemë e rrejshme mes Revolucionit dhe një Entiteti
që e quajnë Qendër e majtë – me të kuqen
e Gjuhëtarëve… rrjedha e re e realitetit

kështu pra pranohet dhe gëlltitet. Kthehuni
Hebrej që ta kundërshtoni, me ata tre-katër
veta që më në fund e kanë sqaruar

destinacionin e vet: drejt së ardhmes shkon
Pushteti, dhe e ndjek, në aktit triumfues,
Opozita, pushtet brenda pushteti.

Për atë që është i kryqëzuar tek arsyeshmëria e vet ronitëse
i squllur prej puritanizmit të vet, nuk ka më kuptim
përveçse një aristokraci, dhe medet, një opozitë jopopullore.

Revolucioni tashmë s’është gjë tjetër përveçse një ndjenjë.

Nëntor – dhjetor 1963

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: