Arber Zaimi

Posts Tagged ‘F. Kupka’

Dhe bëhet saora natë

In Përkthime, Vjersha on 24 Dhjetor, 2014 at 21:37

Frantisek Kupka - The Black Idol Resistance, 1903

Frantisek Kupka – The Black Idol Resistance, 1903

Dhe bëhet saora natë

 

Secili mbi zemrën e dheut gjendet fillikat

Tejshkuar nga një rreze dielli

Dhe bëhet saora natë

 

Natës

 

Prej mitrës tënde

ngjitem i pakujtimtë

dhe qaj.

 

Ecin engjëj, memecë

me mua; sendet nuk kanë frymëmarrje;

në gur shndërruar çdo gjë,

heshtje e qiejve të varrosur.

 

I pari burrë që pate

nuk di, por dhemb.

 

Salvatore Quasimodo

herefundit

In Vjersha on 18 Mars, 2012 at 00:59

Planes by color, 1910-11, František Kupka

pra vijnë ca pamje, ca figura, ca mirëseardhje në mes

të dheut, e bukura e dheut në mes të zeros.

kapërdihesh, ajo ngjitet prej fytit në fytyrë,

se ajo çka vjen si tingull,

shkon si ngjyrë. përmbrapsh

shkon lëmshi nëpër tru.

ndjen shpatullat të zgjerohen

a thua ti qytetin e parë je kah ndërton

tani si një strehë të zbehtë për të shkuar

prej asaj. me duar të ftohta, përthyer në faj

të askujt, me kyçe dhe gishta të vegjël, të vegjël

që shtrëngohen dhe vriten, dhe përkëdhelen të vegjël

shko thuaju maleve që tani ke rënë betoneve përmbi Lexoni pjesën e mbetur të këtij zëri »