Arber Zaimi

Posts Tagged ‘Pessoa’

Për me i pa fushat edhe lumin

In Përkthime, Vjersha on 16 Qershor, 2012 at 19:30

Fenêtre ouverte – Henri Matisse.

Alberto Caeiro, 1924

S’ã mjaft me e çilë dritaren

Për me i pa fushat edhe lumin.

E s’mjafton, jo, mos me kénë i verbën

Pem’t edhe lulet për me mujt me i pa.

Asht’ e nevojshme poashtu mos me e pat asnji filozofi.

Me filozofi s’ke pemë: memzi e ke ndonji ide.

Ke veç çdonji nga ne, si shpellë.

Ke veç nji dritare të msheltë, e tanë bota përjasht’;

Dhe nji ãndërr prej asaj çka mund të shihej po t’ishte çilë dritarja

Qi kurrë s’ã’ ajo çka shihet kur dritarja përnjimend asht’ çel.

 

***

Não basta abrir a janela

Para ver os campos e o rio.

Não é bastante não ser cego

Para ver as árvores e as flores.

É preciso também não ter filosofia nenhuma.

Com filosofia não há árvores: há ideias apenas.

Há só cada um de nós, como uma cave.

Há só uma janela fechada, e todo o mundo lá fora;

E um sonho do que se poderia ver se a janela se abrisse,

Que nunca é o que se vê quando se abre a janela.

Përktheu Arbër Zaimi

Reklama