Arber Zaimi

Posts Tagged ‘Stephen Crane’

Kalorësit e zinj dhe vargje të tjera – Pjesa II

In Përkthime, Vjersha on 18 Korrik, 2014 at 00:00

crane riders

XV

“Rrëfe trimëritë e luftërave”.

Kështu filluan të tregojnë rrëfenja. –

“Pati qëndresa të rrepta

Dhe sulme të ashpra për të marrë lavdinë”.

Eh, unë mendoj se ka më t’mira trimëri.

XVI

Mëshirë ti je një rrenë

Një lodër grash

Kënaqësi e ca burrave.

Në praninë e drejtësisë,

Shiko, muret e tempullit

Bëhen të dukshme

Mes formave të tua prej hijesh të papritura.

XVII

Pat shumë që shkuan para togje-togje

Ata s’e dinin këtë punë por;

Sido që të shkonte suksesi apo gjëma

Do të shpërndahej mbi të gjithë njësoj.

Na ishte një prej tyre që kërkoi një rrugë të re

Dhe lypi shteg në bjeshkë të vështira

Si përfundim ai vdiq i vetmuar

Por ata e lëvduan, dhe thanë se ishte trim. Lexoni pjesën e mbetur të këtij zëri »

Kalorësit e zinj e vargje të tjera – Pjesa I

In Përkthime, Vjersha on 4 Korrik, 2014 at 22:51

crane ridersStephen Crane

I

Kalorësit e zinj erdhën që prej detit

Pati vringëllima e tringëllima ushtash e mburojash

Krokama e trokëllima thundrash e patkojsh

Britma të egra dhe flokë që valëviten

Tek nxitojnë bashkë me erën

Kështu pra kalëron mëkati.

II

Tre zogj të vegjël rrinin tok

Të heshtur të menduar.

Një burrë kaloi atypari

Atëherë zogjtë e vegjël i folën njëri-tjetrit.

Dhe thanë, “kujton se mundet të këndojë”.

I ulën kokat poshtë për të qeshur

Me mirësjellje të zgjuar

Ata po e shihnin.

Ishin shumë kureshtarë,

Ata tre zogj të vegjël që rrinin tok.

III

Në shkretëtirë

Pashë një krijesë, të zhveshur, si bishë,

Që rrinte ulur përdhe,

Mbante zemrën e vet në dorë

Dhe e hante.

I thashë, “Mik, është e mirë?”

“Është e hidhur – e hidhur,” m’u gjegj;

“Por më pëlqen

Se është e hidhur

Dhe se është zemra ime”. Lexoni pjesën e mbetur të këtij zëri »

Në shkretëtirë

In Përkthime, Vjersha on 18 Janar, 2014 at 15:27

the black riderDikush i foli universit

Dikush i foli universit:

“Zotni, unë ekzistoj!”

“Sidoqoftë,” iu përgjigj universi,

“Ky fakt nuk më krijon

Asnjë ndjenjë obligimi.”

 

Një burrë me gjuhë prej druri

Na ish njëherë një burrë me gjuhë prej druri

Që u rrek të këndonte

Me të vërtetë kjo ish për t’i qarë hallin.

Po ish dhe njëri që e dëgjoi

Trik-trakun e gjuhës së drunjtë

Dhe kuptoi se ç’këngë mëtonte

 

Të këndonte ai burrë,

E kjo e lumturoi këngëtarin.

 

Pashë një burrë që rendte pas horizontit 

Pashë një burrë që rendte pas horizontit;

Rend e rend si fugë.

Kjo më shtiu siklet;

I shkova përbri.

“Është e kotë”, i thashë,

“Kurrë s’do mundesh…”

 

“Ti rren,” këlthiti,

Dhe ngarendi.

Lexoni pjesën e mbetur të këtij zëri »